Международната рейтингова агенция Fitch Ratings е потвърдила BBB-рейтинга на България, но

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings е потвърдила BBB-рейтинга на България, но
Коментари Харесай

Дългосрочният кредитен рейтинг на България бе понижен

Международната рейтингова организация Fitch Ratings е потвърдила BBB-рейтинга на България, само че е намалила перспективата пред дълготрайния кредитен рейтинг на страната в задгранична и локална валута от „ позитивна “ на „ постоянна “. Това заяви министерството на финансите на уеб страницата си.

" Фич " понижи и прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на България за 2020 година - от 3,2% на минус 5,1%, отразявайки въздействието на пандемията с Covid-19 на икономическата интензивност в страната. Това значи спад в Брутният вътрешен продукт с общо 8.3%, съгласно прогнозата.

За 2021 година рейтинговата организация планува растежът да стигне 4,2 %, като потреблението и вложенията ще отчетат значително повишаване. Приносът на чистия експорт към икономическия напредък ще остане дребен 0.1 процентни пункта, заради мощното вътрешно търсене.

Fitch Ratings чакат бюджетното салдо на България за 2020 година да се утежни под въздействието на икономическия спад и фискалните тласъци в отговор на пандемията. Правителството е заложило обилни средства за подкрепяне на стопанската система, в това число и с мярка за поддръжка на работодателите за запазването на работни места, както и вложения в опазването на здравето.

Като имат поради нуждата от в допълнение финансиране на страната през 2020 година, от рейтинговата организация чакат държавният дълг да се усили с 8,1 процентни пункта спрямо 2019 година В същото време Fitch чакат благоразумната фискална политика с стабилно ръководство на дълга да продължи.       

Сред главните фактори, които биха могли да доведат до покачване на рейтинга, " Фич " посочва напредък в процеса на присъединение към еврозоната, възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система, устойчиво усъвършенстване във външните салда и фискалната позиция.

Съответно измежду факторите, които биха довели до намаляване на рейтинга, е изведено дълготрайно повишаване в обществения дълг провокирано от фискално разхлабване, появяването на външни несъответствия и/или утежняване на външната конкурентоспособност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР